Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε 14 πόλεις από τις 22 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου.
Με επίκεντρο και σημείο εκκίνησης την Καλαμάτα, η Πελοπόννησος ζει την τελευταία 10ετία στον παλμό της τέχνης του ντοκιμαντέρ, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου φέρνει στο προσκήνιο σημαντικούς κινηματογραφιστές και συναρπαστικές ιστορίες από όλο τον κόσμο. Η 10η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου σε 14 πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Αμαλιάδα και Φιλιατρά).
Η γιορτή του ντοκιμαντέρ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στις 2 και τις 3 Δεκεμβρίου, με την προβολή μικρού μήκους ταινιών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας. Περισσότερες από 110 ταινίες συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα των προβολών, το οποίο συμπληρώνουν εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ΑμΕΑ.Την τελετή έναρξης, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 21.00, θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, στην Καλαμάτα. Με αφορμή το φετινό αφιέρωμα του φεστιβάλ, «Πόλεις του Κόσμου», στην τελετή θα προβληθεί η ταινία “Βερολίνο: Η Συμφωνία Μιας Μεγαλούπολης” του Γουόλτερ Ράτμαν, ένα ντοκιμαντέρ του 1927 που περιγράφει τη ζωή στο Βερολίνο την περίοδο του Μεσοπολέμου. Την προβολή θα πλαισιώσει με ζωντανή μουσική, ειδικά διασκευασμένη για την ταινία, ο διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος, Μηνάς Αλεξιάδης.
Κατά την διάρκεια της τελετής θα παρουσιαστεί, επίσης, η μικρού μήκους "Beyond my Eyes", που παρατηρεί τη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων νέων με οπτική αναπηρία στην πόλη της Καλαμάτας. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ντοκιμαντέρ για Όλους», το οποίο προωθεί την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στον κινηματογράφο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντοπούλου.
Στην διάρκεια του 12ήμερου θα προβληθούν 52 διεθνή ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (τα 30 σε πανελλήνια πρεμιέρα), 28 ελληνικά μεγάλου μήκους και 33 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Επίσημη προσκεκλημένη είναι η σκηνοθέτις Λία Μπελτράμι. Θα προβληθούν 4 ταινίες της, ενώ η Ιταλίδα δημιουργός θα δώσει και ένα τρίωρο masterclass με θέμα «Nτοκιμαντέρ και Aνθρώπινα Δικαιώματα» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο.
Στις εκπαιδευτικές δράσεις του 10ου ΔΦΝΠ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Κινηματογράφος», το εργαστήριο “Crafting True Narratives: Mastering the Documentary” και το “Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας” από την αρχαιολόγο Δέσποινα Ευγενίδου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά.
Όσον αφορά τις εκθέσεις, που πάντα φιλοξενεί η διοργάνωση, το ΔΦΝΠ προσκάλεσε Έλληνες σκιτσογράφους να δημιουργήσουν έργα κόμικ με θέμα το φετινό αφιέρωμα «Πόλεις του Κόσμου». Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Σκιτσοπόλεις» και συμμετέχουν 13 καλλιτέχνες, ενώ την επιμέλεια υπογράφει ο Γιάννης Αντωνόπουλος. Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις φωτογραφίας “Η πόλη μου” και “Η Πλατεία που Κατοικούμε”, ενώ θα παρουσιαστεί και το συγγραφικό έργο δύο λογοτεχνών, της Φωτεινής Νικολαΐδου και του Στάθη Βαλούκου.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΦΝΠ έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος της διοργάνωσης είναι η Κλεώνη Φλέσσα.