«Ακόμα κι όταν όλοι και όλα σου λένε να σταματήσεις, ο μόνος τρόπος είναι να προσπαθείς και να συνεχίζεις», είπε ο Πάνος Χ. Κούτρας παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο από το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αφορμή για τη δήλωσή του, ήταν η προβολή της ταινίας «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», που συμμετείχε για πρώτη φορά στο ίδιο Φεστιβάλ το 1999. «Όλοι (σ.σ. οι συντελεστές) πιστεύαμε τότε πως κάναμε κάτι σημαντικό. Πριν και μετά την προβολή όμως, ακούσαμε ότι 'ήρθαν τα σκουπίδια', ότι δεν έχουμε θέση στο Φεστιβάλ, ότι βεβηλώσαμε έναν ιερό τόπο και άλλα πολλά», θυμήθηκε ο σκηνοθέτης. Η ίδια ταινία αποκαταστημένη και ψηφιοποιημένη, ακολούθησε την τελετή βράβευσης στον κινηματογράφο Ολύμπιον σε μία sold out προβολή και ο σκηνοθέτης είπε πως πολλοί, με αφορμή αυτό το βραβείο, τον ρωτούν αν αισθάνεται δικαίωση.
«Σήμερα τιμούμε έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, που δεν κάνει μόνο υπέροχο και πολυβραβευμένο σινεμά, αλλά κάνει όλα τα σωστά βήματα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Έναν καλλιτέχνη ο οποίος με τις ταινίες του ,αλλά και με την παρουσία του αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ, γέμισε τις αίθουσες συμπερίληψη και αγάπη», είπε προλογίζοντας τον Πάνο Χ. Κούτρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Για την απονομή του τιμητικού Χρυσού Αλέξανδρου επιλέχθηκε ο καλλιτέχνης, εικαστικός, γλύπτης, τραγουδιστής και φυσικά ηθοποιός, που έχει συμμετάσχει σε δύο ταινίες του Κούτρα, 'Αγγελος Παπαδημητρίου. Ο ίδιος δεν επέλεξε να μιλήσει για τον σκηνοθέτη, αλλά να τραγουδήσει το τραγούδι του Νίκου Γούναρη, που ακούγεται στην ταινία Dodo «Ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί / είν' όλα ψεύτικα κι' ας φαίνονται αλήθεια / ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί / αγάπες βρίσκεις μοναχά στα παραμύθια», και κατέληξε καταχειροκροτούμενος.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με σκηνές και στιγμές από το έργο του Πάνου Χ. Κούτρα, ενώ μετά την απονομή, ο σκηνοθέτης κάλεσε στη σκηνή ανθρώπους που δούλεψαν για την ταινία «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά». «Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι που με στήριξαν ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες», είπε ακόμα ο κ. Κούτρας και αφιέρωσε σε όλες αυτές τον Χρυσό Αλέξανδρο και «πάνω και πέρα απ' όλες, στη μητέρα μου Αλίκη Κούτρα». Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε στην εκδήλωση, η Αλίκη Κούτρα είναι και η γυναίκα που μαγείρεψε τον μουσακά που ...πρωταγωνιστεί στην ταινία, ο οποίος καταναλώθηκε κυρίως από τη μοντέρ Ελισάβετ Χρονοπούλου, όπως δήλωσε η ίδια.
Στο μεταξύ, η χθεσινή μέρα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στο σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τίτλο «Η εισβολή του Πάνου Χ. Κούτρα στην ελληνική κινηματογραφία», η οποία άνοιξε τον κύκλο των εκδηλώσεων της ημερίδας «Η επίθεση του γιγαντιαίου σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα», σε επιμέλεια της Εύας Στεφανή. Ακολούθησε η συζήτηση «PhiloXENIA: Στο φιλόξενο σύμπαν του Πάνου Χ. Κούτρα», ενώ λίγο αργότερα, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει πέντε σπάνιες ταινίες μικρού μήκους του σκηνοθέτη, οι οποίες προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.