Υφάσματα από ρίζες σιταρόχορτου, γλυπτά από λειχήνες και ρητίνη, μια μαρμάρινη, ανάγλυφη μακέτα, η πρώτη τρισδιάστατη ρομποτική εκτύπωση κτιρίου με σκυρόδεμα που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα και άλλα απροσδόκητα εκθέματα περιμένουν τον επισκέπτη της έκθεσης «2nd Nature».
Η έκθεση «2nd Nature», σε συνεπιμέλεια των Pieris.Architects & της DpS Athens, φωτίζει τη 50χρονη διαδρομή του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Pieris.Architects και την προσήλωσή του στη βιωσιμότητα, μέσα από επιλεγμένα έργα και εικαστικές εγκαταστάσεις. Παρουσιάζεται από τις 8 έως τις 16 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
Δημιουργικό «παιδί» του Κωνσταντίνου Πιερή, με εταίρους τη δρ Στέλλα Πιερή και τον Πιέρο Πιερή και με μια πλειάδα δημιουργικών συνεργατών, το Pieris.Architects διεπνέεται από «οικο-συναισθηματική νοημοσύνη», μια έννοια που προωθεί διεθνώς από το 2002, προσεγγίζοντας την πρακτική της δόμησης βάσει των αρχών της βιωσιμότητας, επιδιώκοντας, όμως, ταυτόχρονα να αφυπνίσει αισθήσεις και συναισθήματα- κάτι που γίνεται εμφανές και στα εκθέματα.
Το «2nd Nature» παρουσιάζει 5 θεματικές:
1. «Αγκαλιάζοντας το απροσδόκητο»: η περιήγηση ξεκινά μέσα από μια εικαστική εγκατάσταση του αρχιτέκτονα τοπίου Κάρολου Χανικιάν, με επιμέλεια φωτισμού του Γιώργου Σαμολαδόπουλου, η οποία αιφνιδιάζει. Το έργο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τη φύση.
2. Στις «Αντηχήσεις δομών» περιλαμβάνονται έργα μεγάλης κλίμακας, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη πρόταση για το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Αττικής και το Αθλητικό, Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικό Πάρκο Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα. Εδώ, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και το εντυπωσιακό «The SPOT» (Sustainable Practices of Tomorrow), ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο έχει σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί με ουδέτερο ανθρακικό ισοζύγιο και καινοτόμα υλικά δόμησης, ενώ η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω τρισδιάστατης ρομποτικής εκτύπωσης με σκυρόδεμα – μια σύγχρονη πρακτική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε πραγματική κλίμακα στην Ελλάδα.
3. Στα «Οπτικά Ημερολόγια» αποτυπώνεται η διαδικασία της δουλειάς του γραφείου μέσα από σχέδια, μακέτες, πρακτικά από συναντήσεις και εργαστήριά τους κ.λπ.
4. Στη θεματική «Αγγίζοντας το περιβάλλον» παρουσιάζονται έργα των Pieris.Architects, διαφορετικής κλίμακας, υλοποιημένα και μη, που εντάσσονται αρμονικά τόσο σε αγροτικές περιοχές και νησιωτικά τοπία όσο και στον αστικό ιστό μέσα από την επανάχρηση.
5. Στην πέμπτη θεματική, με τίτλο «Πνοή», παρουσιάζονται δημιουργίες διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίες υπογραμμίζουν τη ζωτική σχέση φύσης, αρχιτεκτονικής και ντιζάιν. Η αρχιτέκτονας και ντιζάινερ Crina Arghirescu Rogard συμμετέχει με το χειροποίητο «Neo-Narcissist Mirror», φτιαγμένο από κομμάτια ανακυκλωμένου δέρματος.
Ο Todd Marshard παρουσιάζει έργα από την όμορφη κεραμική του δουλειά, μια τέχνη παραδοσιακά βιώσιμη και με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Η Roxane Revon φέρνει στην Αθήνα αέρινα υφάσματα από ρίζες σιταρόχορτου, ενώ ο Thomas Van Noten εκθέτει για πρώτη φορά μια νέα σειρά από γλυπτά από λειχήνες και ρητίνη.
Επίσης, οι Pieris.Architects παρουσιάζουν την πανέμορφη τριλογία «Kellert tables» από επαναχρησιμοποιημένα ρετάλια μαρμάρου. Την αισθητηριακή εμπειρία «ντύνει» με τα ηχοτοπία της η καλλιτέχνης ήχου και αρχιτέκτονας Βίρνα Κούτλα, ενώ ο βραβευμένος κινηματογραφιστής Γιάννης Μισουρίδης αποτυπώνει την ιστορία του γραφείου μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων του.
Καθώς το «2nd Nature» είναι ένα εγχείρημα με έντονη εκπαιδευτική διάσταση και πυρήνα τη βιωσιμότητα, όλες οι κατασκευές και οι προθήκες είτε θα ανακυκλωθούν είτε θα επαναχρησιμοποιηθούν μετά το τέλος της έκθεσης.