Quantcast

Π. Ραβάνης: Στόχος η επανεκκίνηση της βιοτεχνίας

Η έλευση της νέας χρονιάς βρίσκει τον δευτερογενή τομέα της βιοτεχνικής και βιομηχανικής μεταποίησης αντιμέτωπο με μια σειρά από προκλήσεις, με σημαντικότερη τη σταθερή συρρίκνωσή του ως προς τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας έχει θέσει υπ’ όψιν της κυβέρνησης ένα κείμενο προτάσεων, με στόχο τη δυναμική επανεκκίνηση της βιοτεχνίας - βιομηχανίας και με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών, ιδιαίτερα σε καινοτόμα προϊόντα.

Βασικοί στόχοι είναι η αποτροπή, άμεσα, της περαιτέρω αποδυνάμωσης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, το οποίο αποτελείται ουσιαστικά από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αποτροπή της αύξησης της ανεργίας και, φυσικά, η ανατροπή της τάσης μείωσης της ενεργού ζήτησης και της κατανάλωσης, μέσω της διαφύλαξης τουλάχιστον του σημερινού επιπέδου εισοδημάτων.

Παράλληλα, απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος και των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και του αναπτυξιακού νόμου. Εξυπακούεται ότι οι απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας του όποιου αναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου είναι η ύπαρξη απλού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, η ελαχιστοποίηση του γραφειοκρατικού βάρους των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης των επενδυτικών προτάσεων και η βελτίωση όλου του θεσμικού πλαισίου ή του περιβάλλοντος που επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η παροχή βιώσιμων και ρεαλιστικών -για τους καλόπιστους οφειλέτες - ρυθμίσεων των προβληματικών δανείων, ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες και να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στη χρηματοδότηση τα νοικοκυριά και κυρίως οι επιχειρήσεις.

Η ουσιαστική αποσυμπίεση των οφειλετών από τις οικονομικές εκκρεμότητές τους, σε συνδυασμό με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και τη χρηματοδότηση των ΜμΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη συνδρομή του κομβικού ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποτελεί κρίσιμο εργαλείο, που πρέπει άμεσα να διατεθεί στους πολίτες, για την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, είναι προφανές ότι πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προωθούνται οριζόντια και, ως εκ τούτου, άδικα μέτρα.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία.