Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης δημιουργούν μεγαλύτερες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Είναι γνωστό σε όλους ότι κυρίως μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα δημιουργούνται περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Κάτι που ήδη γίνεται και αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την ανεργία που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Πλέον ενώ παλαιότερα, στα μνημονιακά χρόνια, το πρόβλημα ήταν η υψηλή ανεργία, σήμερα το πρόβλημα είναι η εύρεση εργαζομένων, τόσο σε τεχνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Η κατάσταση αυτή οδηγεί και σε υψηλότερες αμοιβές. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αμείβουν τους νέους εργαζομένους τους με περισσότερα χρήματα από αυτά που ορίζει ο κατώτατος μισθός, κάτι το οποίο, για παράδειγμα, βλέπουμε να το κάνουν τόσο οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο φυσικά και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ειδικά οι μικρές και μεσαίες εταιρείες έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζομένους, κάποιοι από τους οποίους περνούν όλον τους τον εργασιακό βίο σε μία και μόνο επιχείρηση. Πλέον είναι πασιφανές ότι για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να γυρίσει οριστικά σελίδα θα πρέπει να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στη λειτουργία του κράτους, θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική στρατηγική, μια εθνική συμφωνία, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τις επενδύσεις, την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ψηφιοποίηση κράτους και επενδύσεων, την εξάλειψη πλέον της γραφειοκρατίας και άλλων χρόνιων παθογενειών, που κράτησαν τη χώρα μας σε χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και να οδηγηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε παραγωγικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς επενδύσεις.
Και φυσικά να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε νέες και νέους να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι θα συμβάλουν καθοριστικά και τα δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και θα αφορούν επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Ηδη από τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) για κάθε πέντε επιχειρήσεις που ανοίγουν στον Πειραιά κλείνει μόλις μία.
Το ζητούμενο πλέον είναι αυτές οι επιχειρήσεις να μακροημερεύουν και να διαπρέπουν τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων. Και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, αλλά και αυτές που πρόκειται να γίνουν, θα συμβάλουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.