Quantcast

Κ. Κόλλιας: Προϋπολογισμός ευκαιριών και ανθεκτικότητας

Το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι ότι πορεύεται κόντρα στην κίνηση των υπόλοιπων οικονομιών της ευρωζώνης.

Δηλαδή, αναπτύσσεται την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές είναι στάσιμες ή συρρικνώνονται.

Η πορεία αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς την έντονη και διαρκή μεταβλητότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, λόγω των διαταραχών που προκαλούνται εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, έντονων καιρικών και φυσικών φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ταχύτατων εξελίξεων στην πρόοδο της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης και πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζονται με ακριβότερο χρήμα λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Συνεπώς, η εκτίμηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,2% φέτος και η πρόβλεψη για 2,3% το 2025 αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο ταβάνι; Ασφαλώς και όχι. Η οικονομία μας έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εκπλήξει ακόμα περισσότερο ευχάριστα. Το αποδεικνύουν και άλλα στοιχεία του προσχεδίου:

Πρώτον, το επενδυτικό κενό της Ελλάδας απέναντι στην ευρωζώνη συνεχίζει να μειώνεται, φτάνοντας τις 5,5 εκατοστιαίες μονάδες το 2025 (15,8% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2025, έναντι 21,3% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη).

Δεύτερον, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο τέλος της χρονιάς στο 153,7% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση 8,2 εκατοστιαίων μονάδων, έναντι του 2023, και προβλέπεται περαιτέρω μείωση το 2025, στο 149,1% του ΑΕΠ.

Τρίτον, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί στο 2,1% την επόμενη χρονιά.

Τέταρτον, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί το 2025, για πρώτη φορά από το 2009, σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9,7% του εργατικού δυναμικού.

Πέμπτον, τα έσοδα από φόρους αναμένεται να κλείσουν φέτος αυξημένα κατά 3,2 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στη μείωση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Εκτον, η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά σημαντικών παρεμβάσεων (φορολογικά κίνητρα) για την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, με γνώμονα τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Τα έξι αυτά στοιχεία -και πολλά άλλα- είναι θετικά, αλλά μας οδηγούν και στο εξής συμπέρασμα:

Απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω τα νούμερα αυτά, να έρθουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις και τεχνολογίες, να παράγεται πλούτος που να φτάνει στην τσέπη του κάθε πολίτη.

Η ακόμα ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι εκ των βασικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.