Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών επιβεβαίωσαν ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση είναι αυτή που υποστηρίζει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Αλλωστε, το 83% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα εργάζεται, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, σε αυτές. Ωστόσο, ο δευτερογενής τομέας της βιοτεχνικής και βιομηχανικής μεταποίησης έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια ανησυχητικά.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει δώσει επί σειρά ετών έναν αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα μεγάλων τομών στο Επιμελητήριό μας και πρόθεσή μας είναι, βασιζόμενοι στο έργο αυτό, να παραγάγουμε με συγκεκριμένη στρατηγική αποτελέσματα επωφελή για τα μέλη μας, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του βιοτεχνικού κλάδου, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.
Βασικοί στόχοι είναι η αποτροπή της περαιτέρω αποδυνάμωσης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, το οποίο αποτελείται ουσιαστικά από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η αποτροπή της αύξησης της ανεργίας, καθώς επίσης και η ανατροπή της τάσης μείωσης της ενεργού ζήτησης και της κατανάλωσης, μέσω της διαφύλαξης τουλάχιστον του σημερινού επιπέδου εισοδημάτων. Παράλληλα, απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος και των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και του αναπτυξιακού νόμου.
Μέσω των ενεργειών μας το επόμενο διάστημα, μετά τις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα προχωρήσουμε σε:
• Στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο.
• Εκσυγχρονισμό και δημιουργία σχολών τεχνικών επαγγελμάτων, με στόχο την προσέλκυση νέου καταρτισμένου προσωπικού.
• Εκπαίδευση με ειδικά σεμινάρια και εκδηλώσεις σε τεχνικά επαγγέλματα. Απαιτείται ο επανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων, με κύριο στόχο τον προσανατολισμό προς τα τεχνικά επαγγέλματα. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και το υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς την υλοποίηση αυτού του σκοπού.
• Αλλαγή κουλτούρας από τον μεταπρατισμό στην παραγωγή.
• Ασκηση πίεσης για την αδειοδότηση μη αδειοδοτημένων επαγγελμάτων με την προώθηση του ήδη σχεδιασμένου και ολοκληρωμένου πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση αδειοδότησης των επαγγελμάτων τεχνικών ειδικοτήτων και τήρηση εθνικού μητρώου επαγγελματικών αδειών.
Τα Επιμελητήρια προστατεύουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, ασκούν πίεση στα θεσμικά όργανα και στο κράτος για την καλύτερη πορεία και ευημερία τους, γνωμοδοτούν υπέρ της προόδου τους, το αποτέλεσμα της οποίας είναι μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, αύξηση των θέσεων εργασίας και κοινωνική ευημερία.
Ως επικεφαλής του συνδυασμού «Βιοτεχνική Ανάπτυξη – Συσπείρωση», είμαι πεπεισμένος πως ενωτικά, με διάλογο και συνεννόηση θα πετύχουμε. Κλειδί στην επιτυχία της ανάπτυξης είναι η συσπείρωση των κλάδων και των επαγγελματιών. Ο θεσμός των Επιμελητηρίων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία, την κοινωνία και την ευημερία.