Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι αλλαγές στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, η κλιματική κρίση, η ταχύτατη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης, που δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και την πιθανότητα νέων ανισοτήτων και αποκλεισμών, ενέχουν κινδύνους για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, δε, αν συνυπολογίσουμε βαθιά δομικά προβλήματα, όπως το δημογραφικό, η ασθενική πορεία των επενδύσεων, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας, η υστέρηση παραγωγής νέων τεχνολογιών στη χώρα μας.
Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί παρά να θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η απάντηση σε αυτή την αγωνία δεν μπορεί να είναι «το μικρό επιχειρηματικό μέγεθος είναι εξ ορισμού μειονέκτημα».
Η ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι αναπόσπαστο μέρος της προόδου μιας κοινωνίας. Εξασφαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αναπτύσσει θέσεις εργασίας, εκπαιδεύει, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, ενισχύει τον ανταγωνισμό επ' ωφελεία των καταναλωτών και εντέλει κάποιες από αυτές μεγαλώνουν και αποτελούν θετικά παραδείγματα ζωής. Αλλωστε, ήταν αυτές που στήριξαν την οικονομία της χώρας στα δύσκολα, ενώ ας μην ξεχνάμε πως κάθε μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε ως μικρή και είναι πάντα μικρότερη από κάποια άλλη.
Οφείλουμε, λοιπόν, να τις βάλουμε στο επίκεντρο του αύριο και όχι να τις θέσουμε εκτός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πραγματικές τους ανάγκες και δυνατότητες.
Η πραγματικότητα είναι πως οι επιχειρήσεις προσπαθούν, με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους και γνώση, να είναι ανταγωνιστικές, να επεκταθούν, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στις αγορές, να διεκπεραιώσουν διοικητικά θέματα, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να συμμορφωθούν με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικές απαιτήσεις.
Αγωνιούν να προλάβουν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, να βρουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει τις ανάγκες τους, να αντιμετωπίσουν ξαφνικές φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από νέους νόμους με αναδρομική ισχύ.
Αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν έχοντας απέναντί τους την απροθυμία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και απαιτητικές διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα ενίσχυσης που ουσιαστικά τις αποκλείουν.
Προσδοκούμε σε στοχευμένα προγράμματα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων, και σε χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στα μεγέθη, στις ιδιαιτερότητες και στις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, σε ουσιαστική κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην ενσωμάτωση καινοτομιών.
Επίσης, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και τη σταθερότητα του διοικητικού και φορολογικού πλαισίου, τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης και την ουσιαστική συνεργασία των θεσμοθετημένων εκπροσώπων της αγοράς με την κυβέρνηση, στα πλαίσια του νομοθετικού της έργου.
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο σε μια κοινωνία, με μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους και στόχο την αναζωογόνηση της παραγωγικής βάσης, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την άμβλυνση αλλά και την πρόληψη των ανισοτήτων.