Ο τομέας της βιομηχανίας έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε οικονομίας, καθώς μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη, να διατηρήσει ένα υγιές εμπορικό ισοζύγιο, να δημιουργήσει ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η ενδυνάμωση του βιομηχανικού κλάδου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας, για μια ανάπτυξη ανθεκτική, στηριγμένη σε ισχυρότερες βάσεις. Τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η ελληνική βιομηχανία έχει αποκτήσει αξιόλογη δυναμική, την οποία οφείλουμε να θωρακίσουμε και να επιταχύνουμε. Στόχος παραμένει η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της μεταποίησης και των εξαγωγών αγαθών στο ΑΕΠ, ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε να διαχειριστούμε μια σειρά από προκλήσεις, όπως είναι η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε πάγια και η κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση του κατακερματισμού της παραγωγικής βάσης, η επιτάχυνση της τεχνολογικής μετάβασης και η ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας της εγχώριας βιομηχανίας.
Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της μεταποίησης, μέσα από την επένδυση σε νέες τεχνολογίες και πράσινες πρακτικές, είναι κρίσιμος παράγοντας ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές, αλλά και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για ταχύτερη πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Απαραίτητη, ωστόσο, είναι και η εφαρμογή μιας ενεργειακής πολιτικής, η οποία επιτρέπει την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός προβλέψιμου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην αγορά ενέργειας.
Βεβαίως, η πρόκληση για μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες στηρίζουν απρόσκοπτα τους βιομηχανικούς κλάδους τους με δεκάδες δισεκατομμύρια. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούν άμεσα γενναίες αλλαγές για μια πιο παραγωγική και ανταγωνιστική βιομηχανία. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια νέα βιομηχανική πολιτική με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακά δίκτυα και σε μια πραγματική ενεργειακή Ενωση, η οποία θα διασφαλίζει φθηνή και καθαρή ενέργεια στις επιχειρήσεις και θα περιορίσει την εξάρτηση από γεωπολιτικές αναταράξεις.
Είναι, επίσης, απαραίτητη η διαμόρφωση ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με ενίσχυση και διεύρυνση των μέσων χρηματοδότησης, καθώς και η επένδυση στις δεξιότητες που θα χρειαστούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις στα επόμενα χρόνια. Το στοίχημα μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μπορούμε να το κερδίσουμε με αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές, αλλά και με ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.