Σε λίγες ημέρες οι πολίτες της Ευρώπης θα αποφασίσουν για τη σύνθεση των κομμάτων και τους εκπροσώπους που θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Είναι αποφάσεις που αφορούν όλους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες, οι οποίες συνιστούν τη συντριπτική πλειονότητα του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σήμερα, η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει αρνητικά και το κόστος ζωής των πολιτών, αλλά και το οικονομικό περιβάλλον. Είναι εμφανής η ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η Ευρώπη κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα και να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες της, προκειμένου να προστατέψει τα σύνορά της, αλλά και να ισχυροποιήσει το γεωπολιτικό αποτύπωμά της και να εγγυηθεί αποτελεσματικότερα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της.
Εξίσου εμφανής είναι η ανάγκη για μια πιο ανταγωνιστική και παραγωγική ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, στην τεχνολογία, στις επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα, στη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις.
Αν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να συνεχίσει να εγγυάται ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, είναι απαραίτητο να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Να προχωρήσει στην ενδυνάμωση της ενιαίας αγοράς, να ενισχύσει τα δίκτυα μεταφορών και ψηφιακής συνδεσιμότητας, να μειώσει το διοικητικό βάρος και να διασφαλίσει ότι η νέα νομοθεσία δεν αυξάνει τη γραφειοκρατική επιβάρυνση για το επιχειρείν. Θα πρέπει, παράλληλα, να συνενώσει επιχειρηματικές δυνάμεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, από τη βιομηχανία μέχρι τις τράπεζες και από την ενέργεια μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, να αναπτύξει κοινές πολιτικές για την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και νέες αγορές, να επεκτείνει τα δίκτυα και τα μέσα αποθήκευσης της ενέργειας, να επιταχύνει τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, να επιδιώξει τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με παρόχους από τρίτες χώρες.
Η Ευρώπη χρειάζεται να διαθέσει περισσότερους πόρους για να ενισχύσει την ενεργειακή μετάβαση της εγχώριας παραγωγής και της καινοτομίας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι τεχνολογίες πράσινης μετάβασης, οι βιοτεχνολογίες, τα φάρμακα και η υγεία, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η ασφάλεια. Χρειάζεται, τέλος, να επενδύσει σε ισχυρά συστήματα κατάρτισης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και σε πολιτικές ενδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Στα χρόνια που έρχονται, η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές.
Είναι σημαντικό σε αυτές τις μεγάλες αποφάσεις οι επιχειρήσεις να έχουν λόγο, μέσα από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία και την επιλογή των καλύτερων δυνατών εκπροσώπων. Καλώ, λοιπόν, τα μέλη του ΕΒΕΑ να συμμετάσχουν μαζικά και να επηρεάσουν με την ψήφο τους θετικές αποφάσεις για την ανάπτυξη του επιχειρείν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.