Quantcast

Β. Κορκίδης: Σε κομβικό σημείο το επιχειρείν

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε θα πρέπει να συνεχισθεί με αμείωτη ένταση η προσπάθεια που καταβάλλουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των επιχειρήσεων. 

Σήμερα που η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο επενδυτικό πεδίο έχοντας αποδείξει με απτά παραδείγματα ότι είναι πλέον μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική αγορά, θα πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Η ελληνική οικονομία έχει μια τεράστια ευκαιρία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική και να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Τώρα ήρθε η ώρα να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες της αγοράς, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα πρέπει με τόλμη να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να ξεπερασθούν προβλήματα που αποτελούν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα, σε μια χρονική συγκυρία που οι εξωτερικές προκλήσεις και το ρευστό διεθνώς οικονομικό κλίμα θα μπορούσαν να ανακόψουν τον ρυθμό ανάπτυξης. Εχει χαρακτηριστεί ως η «έκπληξη» για την ευρωπαϊκή οικονομία το γεγονός ότι η ελληνική πλέον αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, καθώς αναμένουμε διπλάσια ανάπτυξη από την ευρωζώνη το 2024, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν φέτος στο 15,1%, από 7,1% το 2023. Σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η ανάπτυξη, με τον πήχυ να έχει τεθεί στο 2,9%. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά την επιτυχημένη συνταγή του συνδυασμού ταχύρρυθμων μεταρρυθμίσεων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να διαπλατύνει το πεδίο ευκαιριών ανάπτυξης για τη χώρα. Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, σημαίνουσα σημασία παρουσιάζει η προσπάθεια περαιτέρω περιστολής της γραφειοκρατίας. Εκείνης που προσδιορίζει τον ορίζοντα έναρξης της υλοποίησης μιας επένδυσης, άρα και της οικονομικής απόδοσης αυτής καθεαυτής της επένδυσης. Είναι γνωστό ότι το τέρας της γραφειοκρατίας, αν δεν καταπολεμηθεί με το «φάρμακο» της ψηφιοποίησης, θα συνεχίσει να αποτελεί «φόβητρο» για τους επενδυτές, αλλά και «δικαιολογία» για να προσπεράσουν επενδύσεις προς όφελος ανταγωνιστριών οικονομιών. Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα που θα αποκλιμακώσουν άμεσα το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες. Τη χρονιά που διανύουμε ευελπιστούμε να έχουμε και παραπάνω επενδύσεις. Υπολογίζουμε μια αύξηση 15%, χάρη κυρίως στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οφείλουμε, μεταξύ άλλων, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στις εξαγωγές μας. Στο πεδίο των προκλήσεων-προσδοκιών, και αυτή τη χρονιά, η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Δεν είναι ώρα να επαναπαυθούμε, αλλά το κατάλληλο timing να επιταχύνουμε. Η οικονομία μας έχει ανάγκη από συνεχή εγρήγορση γιατί «το φυλάξαι τα αγαθά, χαλεπώτερον του κτήσασθαι».