Η αυξανόμενη κατανάλωση ενδυμάτων τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοτήτων των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τα οποία δυστυχώς καταλήγουν ανεκμετάλλευτα σε χώρους ταφής.
Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποβλήτων είναι το πρώτο βήμα για την καθιέρωση μιας κυκλικής οικονομίας, μέσω της οποίας τα περισσότερα προϊόντα και υλικά κλωστοϋφαντουργίας θα ανακυκλώνονται και θα επαναχρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων του 2020, οι επιχειρήσεις θα πρέπει έως το 2025 να προχωρήσουν στη συλλογή και στην ανακύκλωση 33.000 τόνων υφάσματος και έως το 2030 στη συλλογή 71.185 τόνων. Υπολογίζεται ότι 1,7 έως 2,1 εκατ. τόνων Αποβλήτων Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (ΑΚΠ) συλλέγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην οποία θα εκχωρηθεί δημόσια εξουσία για να εισπράττει το τέλος της ανακύκλωσης και να οργανώνει την ανακύκλωση συσκευασιών. Η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των προϊόντων προς ανακύκλωση, την παροχή ανταποδοτικών κινήτρωνστονκαταναλωτή, την ενεργοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, την ενίσχυση κοινωνικών σκοπών, αλλά και την παροχή ανταποδοτικών οφελών στις εταιρείες-μέλη.
Η διοίκηση του ΒΕΑ -προκειμένου να ικανοποιήσει αιτήματα των μελών του που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της μη έγκαιρης εναρμόνισής τους, αλλά και να τους υποστηρίξει σύμφωνα με τον ρόλο του στο πώς θα οργανωθούν για τη δημιουργία και ένταξή τους σε σύστημα- έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, τόσο στους εμπλεκόμενους κλάδους όσο και σε φορείς, για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, που ζητά την υλοποίηση «Προγράμματος διευρυμένης ευθύνης παραγωγού κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων» έως το τέλος του 2023, κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όλοι οι παραγωγοί και εισαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν και να οργανώσουν συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα, καθώς υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΚΠ ως μέλη.
Μετά από μια περίοδο ενδελεχούς προετοιμασίας, το ΒΕΑ -για λογαριασμό των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων του κλάδου- έχει ολοκληρώσει την προμελέτη για τη δημιουργία του φορέα υπόχρεων (παραγωγοί και εισαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων), που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να οργανώσει σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και πρόσφατα προσκάλεσε τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη (υπόχρεες εταιρίες και φορείς τους) για μια πρώτη ενημέρωση και συζήτηση. Η πρόταση του Επιμελητηρίου στηρίζεται στη δημιουργία ενός φορέα στα πρότυπα αυτού που δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 2007 (Re-Fashion). Η Re-Fashion είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ποσοστό 97%.