Quantcast

«Μην ξεχαστούμε αν βρέξει φέτος, πρέπει να δράσουμε» λέει ο καθηγητής υδρογεωλογίας Κ. Βουδούρης

Εξοικονόμηση, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση νερού είναι τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.

Τις διαπιστώσεις έκανε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βουδούρης, στο περιθώριο διημερίδας που άρχισε σήμερα στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με θέμα «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Μακεδονία σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες, είναι πιο ευνοημένη γιατί έχει ποτάμια, λίμνες και δάση και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου ή την Πελοπόννησο.

«Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω της λειψυδρίας που έχει σχέση με την ανομβρία των τελευταίων χρόνων αλλά όμως, είναι αποτέλεσμα και της κακής διαχείρισης και της έλλειψης έργων υποδομής» επισημαίνει.

«Αυτά τα φαινόμενα θα ξανασυμβούν και δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε»

Το θέμα, σύμφωνα με τον κ.Βουδούρη, είναι ότι πρέπει να δράσουμε και να μην... ξεχαστούμε αν βρέξει και χιονίσει φέτος και συζητήσουμε ξανά το πρόβλημα στην επόμενη λειψυδρία.

«Τα ακραία φαινόμενα ξηρασίας και πλημμύρας θα παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση τα προσεχή χρόνια και πρέπει να προσαρμοστούμε» τονίζει.

Ο ίδιος προτείνει 3 ενέργειες που συνοψίζονται στην εξοικονόμηση, την αποθήκευση και την επαναχρησιμοποίηση νερού.

«Εξοικονόμηση γιατί υπάρχουν μεγάλες απώλειες νερού- μέσα σ΄αυτές είναι και η νεροκλοπή -στα δίκτυα μεταφοράς νερού, είτε υδρευτικά είτε αρδευτικά. Πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ώστε να επιτευχθεί η μείωση των απωλειών και η αποτελεσματική χρήση του νερού ενώ παράλληλα να τεθούν κανόνες ορθής αρδευτικής πρακτικής, δηλαδή οι αγρότες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν στη χρήση του νερού».

Αναφερόμενος στην αποθήκευση του νερού, εξήγησε ότι απαιτούνται μικρά φράγματα συλλογής νερού τον χειμώνα από πηγές και χείμαρρους τα οποία παράλληλα θα συμβάλλουν και στην αντιπλημμυρική προστασία στην ορεινή ζώνη και στην προστασία των δασών.

«Εδώ έχουμε μια παθογένεια, τα έργα βαλτώνουν, ξεκινάνε και δεν τελειώνουν» παρατήρησε ο καθηγητής θέτοντας ως παράδειγμα το φράγμα του Ασωπού Κορινθίας που έχει ξεκινήσει πριν από 30 χρόνια και τώρα έχει ολοκληρωθεί το 70-75% του έργου.

«Πρέπει να ολοκληρώνονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δεν μπορεί να ξεκινάει ένα έργο και να μην τελειώνει. Ακόμη ένα παράδειγμα είναι το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού. Το έργο δεν έχει ξεκινήσει καν, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αλλά όταν περνάει ο καιρός, πρέπει να επικαιροποιούνται οι μελέτες γιατί αλλάζουν τα δεδομένα».

Επαναχρησιμοποίηση νερού

Αναγκαία για τον κ.Βουδούρη είναι και η επαναχρησιμοποίηση νερού, από τους βιολογικούς καθαρισμούς, στην άρδευση.

«Στο εξωτερικό είναι διαδεδομένο ενώ η Ελλάδα αξιοποιεί τα επεξεργασμένα λύματα σε πολύ μικρό ποσοστό, μόλις 2%». Όσον αφορά την αφαλάτωση, σημείωσε ότι προτείνεται για τα άνυδρα νησιά αλλά με ήπιες μορφές ενέργειας, δηλαδή φωτοβολταϊκά ή με αιολική ενέργεια.

Η διημερίδα συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης - ΑΜΦΙΘ, την Εταιρεία Φίλων του ΑΜΦΙΘ «ΠΑΝΓΑΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ» και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης. Υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον και κλιματική ουδετερότητα 2024» στον Α.Π. 1: «Προστασία φυσικού περιβάλλοντος - κλιματική ουδετερότητα & λοιπές δράσεις».