Η σεξουαλική βία με θύματα γυναίκες και κορίτσια «γενικεύεται» στην Αϊτή και η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα γίνεται ολοένα δυσκολότερη, με φόντο τη νέα έξαρση των επιθέσεων συμμοριών εναντίον του άμαχου πληθυσμού, κατήγγειλε χθες Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ, τουλάχιστον 4.000 γυναίκες, ενήλικες και ανήλικες, κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σεξουαλική βία το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου.
Ο αριθμός των υποθέσεων αυτής της φύσης με θύματα παιδιά αυξήθηκε κατά 1.000% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, πρόσθεσε, επικαλούμενη αριθμούς του ΟΗΕ.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζει πως ο αριθμός αυτός είναι μάλλον πολύ υποτιμημένος, καθώς στην πλειονότητά τους τις υποθέσεις αυτές καλύπτει πέπλο σιωπής.
«Οι εγκληματικές οργανώσεις συχνά χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία για να ενσταλάξουν φόβο σε περιοχές που ελέγχουν αντίπαλοί τους. Αν και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες μειώθηκαν το 2024, οι επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού, της αστυνομίας και υπηρεσιών αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της γενίκευσης της σεξουαλικής βίας», τονίζεται στο κείμενο.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου η Αϊτή, φτωχή χώρα της Καραϊβικής ήδη βυθισμένη σε κρίσεις για δεκαετίες, βρέθηκε αντιμέτωπη με ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων συμμοριών, στις οποίες αποδίδονται χιλιάδες δολοφονίες, απαγωγές για λύτρα και σεξουαλική βία ευρείας κλίμακας.
Οι συμμορίες, που ελέγχουν περί το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, επιτίθενται συχνά σε αμάχους, παρότι από το καλοκαίρι άρχισε να αναπτύσσεται διεθνής οπλισμένη δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας, με τις ευλογίες και την υποστήριξη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.
«Το κράτος του δικαίου είναι τόσο κομματιασμένο στην Αϊτή που μέλη εγκληματικών οργανώσεων βιάζουν κορίτσια ή γυναίκες χωρίς να φοβούνται καμιά συνέπεια», τόνισε στο κείμενο της HRW η Νάταλι Κοτρίνο, ερευνήτρια ειδικευμένη στις κρίσεις και στις ένοπλες συρράξεις που εργάζεται στην οργάνωση.
Η έρευνα βασίστηκε εν μέρει σε δεκάδες συνεντεύξεις, που έγιναν στην αϊτινή πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ή εξ αποστάσεως. Κατά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «πολλά θύματα υποφέρουν εξαιτίας των συνεπειών της κακοποίησης και της κακομεταχείρισής τους ή καταλήγουν έγκυες, χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές, ψυχοκοινωνικές ή νομικές υπηρεσίες, ακόμη κι αυτές που καταλήγουν να είναι φορείς σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, που πλήττουν μεγάλο αριθμό θυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του HIV», του ιού που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.
Η άμβλωση είναι παράνομη στην Αϊτή σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις.
Η Νάταλι Κοτρίνο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αυξήσει επειγόντως τη χρηματοδότηση σε ολοκληρωμένα προγράμματα υποστήριξης στα θύματα σεξουαλικής βίας» και να διαθέσουν στις αρχές «τους απαραίτητους πόρους για να αποκαταστήσουν το κράτος δικαίου, να εγγυηθούν τη βασική ασφάλεια και να ανοικοδομήσουν τα συστήματα υγείας και δικαιοσύνης».
Τον Οκτώβριο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μόλις το 24% των δομών υγείας λειτουργεί στη μητροπολιτική περιοχή της Πορτ-ο-Πρενς. Και αυτόν τον μήνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μη κυβερνητική οργάνωση που είναι μείζων πάροχος δωρεάν περίθαλψης, ανέστειλε τη λειτουργία της εξαιτίας απειλών σε μέλη του προσωπικού της πως θα βιαστούν ή θα εκτελεστούν από αστυνομικούς.