Η κυρία Κεφαλογιάννη στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία των πρώτων 9 μηνών του 2024, σύμφωνα με τα οποία οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 4% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά περισσότερο από 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Τις βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου, του ΕΟΤ και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και τις κατευθύνσεις του νέου κύκλου «Τουρισμός για όλους», ανέδειξε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα στη 12η γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan ΕXPO, όπου διεξάγεται και η μεγάλη κλαδική έκθεση ΧΕΝΙΑ.
Η κυρία Κεφαλογιάννη στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία των πρώτων 9 μηνών του 2024, σύμφωνα με τα οποία οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 4% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά περισσότερο από 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
«Ευθύνη, ωστόσο, της πολιτείας, είναι να σχεδιάζει το μέλλον λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά και τις νέες προκλήσεις», τόνισε η υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο τουρισμός να συνεχίσει και στο μέλλον να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Η κυρία Κεφαλογιάννη έκανε μια συνοπτική αναφορά στις μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον τουρισμό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
- Τη θέσπιση του Περιφερειακού Συμβούλιου Τουρισμού, το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και το Συμβούλιο Οινοτουρισμού.
- Τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, καθώς και ρυθμίσεις που προωθούν ειδικές μορφές τουρισμού.
- Τη βελτίωση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών, και υποδομών φιλοξενίας.
- Τη δυνατότητα κατασκευής κτηρίων για τη στέγαση των εργαζομένων στα ξενοδοχειακά καταλύματα.
- Το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο ρυθμίστηκε η φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που θα δοθεί σε λίγες ημέρες για δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα της φιλοξενίας και της τουριστικής προσφοράς στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις των θεσμικών φορέων καθώς και μοντέλα που έχουν θεσπιστεί ήδη στο εξωτερικό Ειδικότερα :
- Τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν..
- Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
- Θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών αυτών καθώς από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. με δυνατότητα επίσης επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, αντίστοιχες με τις ισχύουσες τα τουριστικά καταλύματα.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόσθεσε η υπουργός Τουρισμού, περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου, σε παγκόσμιο επίπεδο, συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων, και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση. Το σύστημα επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ολοκληρώνοντας τις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που θέτει τις βασικές αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το που και πως πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα μας. Θα διασφαλίζει ένα ξεκάθαρο τοπίο για τις επενδύσεις, προσδιορίζοντας κανόνες και προτεραιότητες ως προς το είδος και τη μορφή της προσδοκώμενης τουριστικής ανάπτυξης.
Η υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επισημαίνοντας ότι για τις έξι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης που έχουν δημοσιεύσει, έχουν υποβληθεί ήδη συνολικά 251 επενδυτικά σχέδια, και η διαδικασία αξιολόγησής τους βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα έργα αφορούν στην αναβάθμιση υποδομών σε χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, τουριστικούς λιμένες, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού και υποδομές καταδυτικού τουρισμού. ενώ σε φάση υλοποίησης είναι το έργο που αφορά στην προώθηση του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας.
Ειδικό βάρος έδωσε η κυρία Κεφαλογιάννη στην αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και στη δημιουργία εργαλείων που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και το μεγάλο πολιτιστικό κεφαλαίο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:
- Θα δημοσιευτεί σύντομα διακήρυξη για ψηφιακές πλατφόρμες προβολής του ορεινού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του θαλασσίου και του καταδυτικού τουρισμού.
- Δημιουργείται εφαρμογή υποστήριξης για ταξιδιώτες ευεξίας.
- Υλοποιείται δράση που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει τη εξέλιξη της πλατφόρμας του VisitGreece.
Σε εξέλιξη είναι επίσης η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανειδίκευση (upskilling και reskilling) χιλιάδων απασχολούμενων, εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και των μακροχρόνια ανέργων.
Τουρισμός για όλους
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός Τουρισμού στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, με στόχο, όπως είπε και τη χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας με τον νέο τρίτο κύκλο του προγράμματος Τουρισμός για Όλους, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Στο νέο κύκλο που θα υλοποιηθεί το 2025, προωθείται σχέδιο με αυξημένα ποσά ενίσχυσης για τη χαμηλή περίοδο. Θα προβάλλονται επίσης κατά προτεραιότητα προορισμοί όπως ορεινές περιοχές, καθώς και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Απευθυνόμενη στα μέλη του ΞΕΕ, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες, είναι η συνεργασία όλων των δρώντων του τουρισμού.
«Όλοι μαζί, οφείλουμε να εργαστούμε για μία ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, που θα αποδίδει τα μέγιστα για την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τον ξενοδοχειακό κλάδο, για τον ελληνικό τουρισμό. Για την περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας απήχησης, πρότυπου φιλοξενίας, και πρότυπου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», κατέληξε η υπουργός Τουρισμού.