Αυξημένες πωλήσεις κατά 1,1 εκατ. ευρώ ή 10,12% πέτυχαν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ το 2023, καθώς διαμορφώθηκαν στα 12,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ, η καθαρή ωστόσο κερδοφορία τους είναι εξαιρετικά χαμηλή (περίπου 1,8%) και φθίνουσα.
Επιπλέον, τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ αυξάνονται σταθερά λόγω αύξησης στα κόστη απασχόλησης, ενέργειας και logistics, ενώ η ρευστότητα του κλάδου είναι οριακή και ο δανεισμός αυξανόμενος. Η συμβολή του κλάδου στην οικονομία είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι απασχολεί τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενους.
Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων σε εκπροσώπους του Τύπου η διοίκηση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, με κύρια αποστολή την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου και τη διαμόρφωση ισχυρής τεκμηριωμένης φωνής.
Αναφορικά με τις τιμές, στα τρόφιμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης τόνισε ότι έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι τιμές δύσκολα θα ξαναγυρίσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν προ τριετίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προκλήσεις του περιβάλλοντος, εστιάζοντας στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στις τιμές.
Η δράση της ΕΣΕ
Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), θεσμικός φορέας του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων, εστιάζει τη δράση της σε τρεις βασικούς άξονες: τη συστηματική συνεργασία με τη Δημόσια Διοίκηση, την ανοιχτή επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ενδυνάμωση του θεσμικού, επιχειρησιακού οικοσυστήματος.
Αναφορικά με τη στρατηγική της, οι οικονομικές καταστάσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις. Η αυξημένη πίεση στα κόστη απασχόλησης, ενέργειας, πρώτων υλών και logistics, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον που επηρεάζει την κερδοφορία τους και απαιτεί συλλογική δράση και ενιαία στρατηγική.
Ως εκ τούτου για το 2025 η ΕΣΕ θέτει ως βασικό στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς τον κλάδο, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, επικεντρώνεται στην αντιστροφή μιας πορείας οριακών οικονομικών αποτελεσμάτων των αλυσίδων, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και την καλή σχέση με τους προμηθευτές τους.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΣΕ, Απόστολος Πεταλάς, δήλωσε σχετικά: «Οι προτεραιότητες για το 2025 αποσκοπούν όχι μόνο στην επίλυση των υφιστάμενων προκλήσεων, αλλά και στη δημιουργία ενός σταθερού και αποδοτικού περιβάλλοντος για τις αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Μαζί με τα μέλη μας, διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης που στηρίζει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».