Quantcast

Γεωργιάδης: Ψέμματα τα περί υποστελέχωσης των νοσοκομείων - «Συμμορία της μιζέριας» ο ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρης επερώτησης σχετικά με τα θέματα της υγείας, χαρακτηρίζοντας τον «συμμορία της μιζέριας».

Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντας φαντασιώσεις τους ισχυρισμούς των επερωτώντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, υποστελέχωση των μονάδων υγείας και τις κατηγορίες τους για συνειδητή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης που οδηγεί στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας με στόχο την ιδιωτικοποίησή του.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εντελώς ψευδές το επιχείρημα ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καλύφθηκαν όλοι οι ανασφάλιστοι με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιτείνοντας ότι η κάλυψη δωρεάς ιατροφαρμακευτική φροντίδας έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και από τον ίδιο προσωπικά ο οποίος ήρθε σε αντίθεση και με την Τρόϊκα.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο «για κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν κόπτεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις για υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων αντιτείνοντας ότι οι προϋπολογισμοί από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξοδεύει 74,4% περισσότερα χρήματα απ' ό,τι ξόδευε η πρώτη φορά Αριστερά που δήθεν ενδιαφερόταν για το ΕΣΥ. Ο κρατικός προϋπολογισμός το 2019 ήταν 1,445 δισ. ευρώ μόνο για το ΕΣΥ. Το 2024, φέτος επί θητείας μου, είναι 2,845 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια η χρηματοδότηση. Για το 2025 ο προϋπολογισμός προβλέπεται στα 3,191 δισ. ευρώ».

«Πως γίνεται λοιπόν, με πάνω από τα διπλάσια χρήματα ένα σύστημα να υποχρηματοδοτείται και με κάτω από τα μισά χρήματα, το σύστημα να πηγαίνει μια χαρά. Αν ένας λογικός άνθρωπος το αποδείξει αυτό, τότε θα του δώσω το βραβείο της φαιδράς πορτοκαλέως. Μόνο οι Συριζαίοι μπορεί να λένε τέτοια αστήριχτα πράγματα. Τα ψέματα όμως έχουν κάποια όρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει, να κλείσει, να καταστρέψει, να καταρρεύσει το ΕΣΥ, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά διανύουμε την καλύτερη περίοδο της μεγαλύτερης χρηματοδότησης του ΕΣΥ από το 1974».

Απαντώντας στις αιτιάσεις για υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το έλλειμμα προσωπικού δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα των συστημάτων υγείας της ΕΕ», ενώ έκανε λόγο για αποπροσανατολιστικούς ισχυρισμούς και υποστήριξε ότι μόνο σημειακά κενά υπάρχουν σε ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία.

«Και ναι, κενά υπήρχαν πάντα στο ΕΣΥ, υπάρχουν και σήμερα και θα υπάρχουν. Όμως τα κενά μειώνονται. Η βασική μου διαφωνία με τους συνδικαλιστές, κατά βάση κομμουνιστές, κάνουν ένα τρικ. Όταν μιλάνε για κενά αναφέρονται μόνο στο νόμιμο προσωπικό. Εγώ καταθέτω το σύνολο του προσωπικού πάσης σχέσεως εργασίας. Ο δείκτης λοιπόν στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, τον Ιούνιο του 2019, ήταν 78.272 και μέσα ήταν και οι ειδικευόμενοι. Τον Ιούνιο του 2024, το σύνολο του προσωπικού ήταν 86.138» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Και υπογράμμισε πως «έχουμε ήδη προκηρύξει μια σειρά θέσεις, τις υπόλοιπες από τις 6.500 προσλήψεις του 2024, τις 1.000 θέσεις επικουρικό προσωπικό που πήραμε τώρα και τις 293 θέσεις για τις άγονες περιοχές, συν τις 2.000 περίπου θέσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

«Άρα τα νούμερα είναι πολύ καλύτερα και δείχνουν ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό σήμερα απ' ό,τι το 2019. Καταθέτω και τον σχετικό πίνακα, γιατί θέλω να σπάσω το συνδικαλισμό της μιζέριας. Θέλω να σπάσω τη συμμορία της μιζέριας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε στο ίδιο ύφος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο στην Ελλάδα, ούτε μία μονάδα υγείας που σήμερα να έχει λιγότερο προσωπικό από το 2019».

«Αυτό που υπάρχει και ανακυκλώνουν, είναι ότι υπάρχουν σημειακά προβλήματα, σε κάποιες ειδικότητες, όπως παθολόγους, αναισθησιολόγους και παιδιάτρους ή υπάρχουν τοπικά προβλήματα σε περιφερειακά νοσοκομεία που αν δεν κάναμε πολλές προκηρύξεις για να καλύψουμε τις άγονες περιοχές, δεν θα καταφέραμε να τις καλύψουμε εγκαίρως. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από πριν ένα χρόνο. Έχουμε καλύψει πάνω από το 50% των κενών θέσεων που είχαμε τον Ιανουάριο του 2024, και με την πρώτη προκήρυξη έχει μείνει ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που εκεί δεν πηγαίνουν οι αναισθησιολόγοι γιατί οι αμοιβές που δίνονται στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγάλες» συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να νομοθετήσει, ειδικά για το Ιπποκράτειο, δίνοντας ειδικό κίνητρο για το συγκεκριμένο νοσοκομείο».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη και στην επίθεση που δέχθηκε το υπουργείο Υγείας για την κρατική χρηματοδότηση των φαρμάκων, με αφορμή την αύξηση του «λοναρίτ», χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «συμμορία της μιζέριας».

«Η επιτροπή αποφάσισε να μην παραβιάσει τον νόμο και να μην ανοίξει μια πόρτα πολύ μεγάλης αύξησης της τιμής σε ένα φάρμακο, που θα οδηγούσε χιλιάδες άλλες φαρμακευτικές εταιρίες να έχουν το ίδιο αίτημα, και να το πάει στην αρνητική λίστα για τον ασθενή. Έκρινε η επιτροπή ότι καλύτερα να υπάρχει ένα φάρμακο στη λίστα, που δεν υπήρχε επί τρία χρόνια, παρά να εξακολουθήσει να μην υπάρχει το φάρμακο και να υποκρινόμαστε ότι το πληρώνουμε. Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ για να μην έρθουν όλες οι εταιρίες να ζητούν την ίδια εξαίρεση από το «κλόου μπακ», γιατί η ζημιά θα ήταν τεράστια», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «με αυτή την κυβέρνηση, τα ποσά που δίνει το κράτος για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, τα οποία μένανε σταθερά επί μια 10ετία, είναι αυξημένα κατά 150 εκατ. ευρώ». «Το 2023, ήταν 370 εκατ. ευρώ, το 2024 θα δοθούν 470 εκατ. ευρώ, ενώ ως 500 εκατ. ευρώ προβλέπονται το 2025. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που πράγματι αυξάνει το κράτος τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Και είναι ακριβώς για να αντιμετωπίσει και το μεγάλο «κλόου μπακ» και τον δισταγμό των εταιριών για τις καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ