Τις θέσεις τους για την εξωτερική πολιτική, μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες της αναμέτρησής τους, ανέπτυξαν κατά το debate, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης.
Απόστολος Γκλέτσος
Απάντηση: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα και με έναν τρόπο ανθρωπιστικό, αλλά και πατριωτικό και κυρίως ευρωπαϊκό – Θα κοιτάξουμε με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσουμε στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο βεβαίως θα βρεθεί μπροστά μας, να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Ερώτηση follow up: Θα διαβάσω μια δήλωσή σας από το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αίσθηση. Βεβαίως πρέπει οι οίκοι ανοχής να κάνουν εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, γιατί η έλλειψή τους οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο;
Τι πιο αριστερό;
Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;
Απάντηση: Όταν αυτό κατ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους.
Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου.
Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και είσαι και και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα.
Παύλος Πολάκης
Ερώτηση: Χθες συμπληρώθηκαν 1000 μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν σωστή η στάση της Ελλάδας που συντάχθηκε με τους νατοϊκούς συμμάχους; Τι διαφορετικό θα είχε κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: Δεν συμφωνούμε με την ρωσική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος, για οποιαδήποτε αιτιολογία. Αν το δεχόμασταν θα ήτανε σαν αποδεχόμασταν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Δεύτερον, η χώρα μας έχει παρελθόν πολυδιάστατης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και πάντα έπαιζε μεσολαβητικό ρόλο. Δε γινόταν μέρος του προβλήματος, όπως έγινε τώρα. Ναι, από τη στιγμή που είμαστε στο ΝΑΤΟ θα παίρναμε το πλευρό θεωρητικά των συμμάχων μας, όμως δεν είχαμε κανένα λόγο να πάρουμε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βλήματα 105 και155 (…) από τα νησιά ή απο συγκεκριμένες περιοχές και στρατόπεδα της χώρας και να τα στείλουμε μέσω Τσεχίας στα τάγματα του Αζόφ στην Ουκρανία και να γίνουμε μέρος της σύγκρουσης, διασπώντας με πολύ τραυματικό τρόπο και δύσκολα επουλώσιμο, ιστορικούς δεσμούς και οικονομικές συνεργασίες με μια σειρά από χώρες και με την Ρωσία.
Θεωρώ ότι εμείς έπρεπε αυτή τη στιγμή να πρωτοστατούμε σε μία πολιτική διαμεσολάβησης για να σταματήσει η σύγκρουση με βάση το διεθνές δίκιο και όχι να στέλνουμε όπλα σαν τον πιο πηθείνιο νατοϊκό και αμερικανό μαθητή μήπως και μας ελεήσουν σε κάτι παραπάνω».
Ερώτηση Follow up: Είπατε ότι θα παίρναμε θεωρητικά το μέρος της Ουκρανίας. Δεν θεωρείτει ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας;
Απάντηση: Προφανώς και έχει αλλά τις επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις τις βλέπεις στο σύνολο, δηλαδή αυτή τη στιγμή σε διασπούμε για παράδειγμα δεσμούς με τις αραβικές χώρες; Με το να έχουμε ταχθεί μονομερώς υπέρ του Ισραήλ και της γενοκτονίας που κάνει στη Γάζα; Καταδικάσαμε απ’ την πρώτη στιγμή την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και την απαγωγή των ομήρων και τις εκτελέσεις και τα λοιπά. Όμως η αντίδραση του Ισραήλ έχει αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει το προ πολλού το όριο της νόμιμης άμυνας. Εδώ μιλάμε για περίπου 180 – 230.000 νεκρούς κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, δηλαδή 200 χιλιάδες νεκρούς στα 2 εκατομμύρια, είναι σαν έχει χάσει χώρα μας 2 εκατομμύρια στα 10. Εδώ πρέπει να πάρεις θέση. Άρα οι διεθνείς αναφορές και συνθήκες πρώτα απ’ όλα έχουν μέσα τους και τον ανθρωπιστικό παράγοντα και το Δίκαιο και βέβαια βλέπει και βλέπεις και τις διεθνείς επιπτώσεις. Εκεί θα πρέπει να έχουμε αξιοποιήσει άλλα πράγματα»
Σωκράτης Φάμελλος
Ερώτηση: Επικαλούμαι πρόσφατη ανακοίνωσή σας με αφορμή την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών. Εγείρονται, λέτε νέα σοβαρά ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ξεκάθαροι στόχοι στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ερώτημα είναι λοιπόν έχετε διαπιστώσει ότι έχουν παραβιαστεί αυτές οι κόκκινες γραμμές; Υιοθετείτε τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά; Πιστεύετε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και μυστική διπλωματία;
Απάντηση: Δεν θα ήθελα να υπάρχει μυστική ατζέντα και γι’ αυτό η κυβέρνηση μπορεί πολύ ξεκάθαρα να μιλήσει και να ενημερώσει. Διότι δυστυχώς δεν ξεκινήσαμε καλά με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Θυμάστε και εσείς τις δηλώσεις και πιθανά κάποια περιστατικά κρυφής διπλωματίας που μαθαίναμε από την άλλη μεριά τι συζητιόταν και κάποιες λανθασμένες κατά την άποψή μου επιλογές περί προκεχωρημένου φυλακίου, περί δεδομένου συμμάχου που δεν βελτίωναν την δύναμη της εξωτερικής πολιτικής.
Εμείς είχαμε εφαρμόσει μια άλλη εξωτερική πολιτική με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά και έπρεπε αυτό να συνεχιστεί. Δηλαδή μια δυναμική με δική μας πρωτοβουλία εξωτερική πολιτική. Η οποία θα μπορεί να δυναμώνει και τη χώρα, να ωφελεί τους πολίτες και τη χώρα, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Εμείς βάζουμε όρους.Οι όροι έχουν κόκκινες γραμμές. Δεν είναι τα θέματα της κυριαρχίας μας; Δεν είναι τα θέματα της αποστρατικοποίησης των νησιών, δεν είναι το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της παραπομπής της μόνης διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης; Αυτά τα έχουμε βάλει. Δεν θέλουμε να συζητιέται οτιδήποτε άλλο. Και πρέπει να σας πω ότι η σύγκρουση του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Σαμαρά αποκάλυψε ένα πολύ μεγάλο λάθος του κυρίου Μητσοτάκη. Ακολούθησε τη γραμμή του κυρίου Σαμαρά. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για μειοδοσία, για έλλειψη πατριωτισμού και όλα αυτά καταγράφηκαν και διεθνώς και εσωτερικά. Όταν ήμασταν και κυβέρνηση, το έκανε στις Πρέσπες, το έκανε στα χωρικά ύδατα, το έκανε στο φράχτη, στο μεταναστευτικό και τώρα μας λέει ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Και αναρωτιέμαι σε ποιον μιλάει, στον κύριο Σαμαρά; Στον εαυτό του; Εγώ λέω ένα πράγμα, η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικά συμφέροντα. Πρέπει υπηρετεί την πατρίδα. Εμείς το ζητήσαμε. Ανησυχία καταθέσαμε και περιμένουμε να έχουμε τέτοια εξωτερική πολιτική. Δεν συμφωνείτε;
Follow up ερώτηση: Επιστρέφω θέτοντάς το διαφορετικά. Έχετε δει να παραβιάζονται αυτές οι κόκκινες γραμμές; Και μιλήσατε για ενημέρωση. Δεν υπήρξε ενημέρωση από τον κύριο Φιντάν, μετά τη συνάντηση με τον κύριο Γεραπετρίτη. Αυτό δεν είναι ενημέρωση ή δεν σας αρκεί αυτή η ενημέρωση; Θέλετε κάτι άλλο;
Απάντηση: Επειδή είχα την ευθύνη της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Όταν ενημερώθηκα και εγώ προσωπικά από τον κύριο Γεραπετρίτη σε παλαιότερο κύκλο γίνονται μετά τις συναντήσεις, αλλά όταν βλέπετε να υπάρχει διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και παραίτηση του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αναφέρονται και οι δύο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση.Οφείλεις, ιδιαίτερα όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, να θέσεις όρους, να προστατεύσεις δηλαδή το συμφέρον της χώρας. Αυτό σημαίνει πατριωτισμός. Πατριωτισμός σημαίνει να βάζεις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και αν θέλετε και να πιέζεις με ένα θετικό τρόπο την κυβέρνηση να είναι συνεπής σε αυτές τις γραμμές.Εμείς, όπως διαπιστώνετε πάντα τοποθετούμαστε με βάση εθνική γραμμή.Δεν κάνουμε αυτό που κάνει κύριος Μητσοτάκης. Δεν κάνουμε ψηφοθηρία ούτε λαϊκίζουμε με βάση την εξωτερική πολιτική.Μιλάμε για αυτό που πρέπει.Δεν θα βγούμε να πούμε ότι πούλησε κάποιος τα συμφέροντα της χώρας γιατί εμείς θα πούμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα τώρα που μπαίνουμε σε μια περίοδο με πολύ μεγάλες αβεβαιότητες, με μια γενοκτονία στη Γάζα και με έναν πόλεμο στην Ουκρανία και αλλαγή στη στάση της Αμερικής, νομίζω ότι η Ελλάδα, πρέπει να δυναμώσει την εξωτερική της πολιτική και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης.
Νίκος Φαραντούρης
Ερώτηση: Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλεί τη χώρα Μακεδονία σκέτο. Σωστά αντιδρά η κυβέρνηση; Τι πρέπει να γίνει;
Απάντηση: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον, τέσσερα χρόνια τώρα και η ολιγωρία της κυβέρνησης έγκειται σε δύο βασικά πράγματα.
Πρώτον, δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, πρώτα.
Πρόσφατο παράδειγμα με τον Ράμα. Δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά στην ουσία τους.
Διολισθαίνουμε σε μια σχέση διμερή Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα -Τουρκία, Ελλάδα – Αλβανία.
Αυτό ξέρετε τι είναι;
Γκολ από τα αποδυτήρια στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Εάν πραγματικά θέλεις να είσαι πρωταγωνιστής στην περιοχή σου, καθιστάς όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκά. Γιατί;
Γιατί είσαι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Διότι είσαι ενεργός και αξιόπιστος εταίρος και όχι δεδομένος και σιωπηλός στη γωνία σου και με το κεφάλι κατεβασμένο.
Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει αξιοποιήσει τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσει όσο έπρεπε και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό είναι το πρώτο λάθος.
Το δεύτερο λάθος είναι μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πράξεων.
Όταν χαρακτηρίζεις το προηγούμενο διάστημα ότι η συμφωνία των των Πρεσπών είναι δυναμίτης στη σταθερότητα, στην περιοχή και στα Βαλκάνια, πως θα την υπερασπιστείς στη συνέχεια και θα ζητάς η Βόρεια Μακεδονία να αποκαλείται με τη συνταγματική της ονομασία, τη στιγμή που μέσα στο ίδιο σου το κόμμα έχει σαμποταριστεί;»